Ortodonti tedavisinde diş çekimi bazı hastalar tarafından tedirginlikle karşılanabilir. Fakat kimi sorunlarda diş çekimi yapılmaması daha sağlıksız bir ortamın oluşmasına neden olabilir. Ortodontik tedavide diş çekimi, dişlerin çene kemiklerinin üzerine yerleştirilemediği durumlarda gerekli görülebilir ve diş çekmek tedavinin çok daha başarılı olmasına ve kalıcı sonuç vermesine yardımcı olabilir. Bu noktada kararın ortodonti uzmanı ile birlikte alınması çok daha sağlıklı olur.
Diş Teli için Diş Çekimi
Ortodontik tedavide gerek görülmesi halinde ortodonti uzmanı tarafından diş azaltılması yoluna gidilebilir. Doğru bir tedavi planı oluşturulduktan sonra işlemin ardından dişlerin zarar görmesi önlenebilir. Bunun sayesinde ortodonti tedavisi de çok daha başarılı bir şekilde uygulanır. Bazı durumlarda tedavi için yer kazanmaya ihtiyaç duyulur ve diş azaltma yöntemi başarılı sonuçlar verebilir. Yöntem, genellikle komşu dişlerin zarar görmemesi adına gerçekleştirilir.
Diş Çekiminden Kaç Gün Son Tel Takılır?
Diş eksiltme uygulamasının hemen ardından tedavinin yapılması gerekir. Böylece eksiltilmiş olan dişlerin yerinde herhangi bir boşluk kalmak. Diş çekiminin ardından uygulanacak olan diş telinin ne zaman takılacağı ile ilgili olarak da tedavi planı doğrultusunda ortodonti uzmanından bilgi almak daha sağlıklı olacaktır. Elbette tedavi için öncelikli amaç diş çekimi yapmadan tedaviyi gerçekleştirmektir. Ancak ihtiyaç duyulması halinde çekim yapılabilir. Muayene sırasında ortodonti uzmanı en sağlıklı yöntemin hangisi olacağı konusunda hastaya gerekli bilgilendirmeyi yapar.
Ortodonti Tedavisinde Neden Diş Çekilir?
Bazı özel durumlar, ortodontik tedavide diş çekimi yapılmasını gerekli kılar. Bu gerekliliği doğuran durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Çenedeki darlığın giderilmesi
- Diş alanında yer genişletilmesi
- Dişlerin sıralanışındaki bozukluklar
- Ağız ve diş yapısının normal düzeye getirilmesi hedefi
Hastalar tarafından “Diş teli için hangi dişler çekilir?” sorusu da sıklıkla sorulur. Uygulama öncesinde dişlerdeki çapraşıklık, dişlerin ölçüsü, çene ve kemik yapısı görüntüleme teknikleri kullanılarak kontrol edilir. Ortodonti uzmanı tarafından detaylı inceleme ve kontroller yapıldıktan sonra çekilmesi gereken dişlere karar verilebilir.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar. Çenenin iki tarafında da ikişer adet bulundukları için estetik anlamda rahatsızlık vermemeleri adına çekilebilirler. Diş çekimi sayesinde kazanılmış olan boşluklar, yamuk olan dişlerin düzeltilmesi amacıyla kullanılır. Çekim sonucu oluşan boşluklar ise arkadaki dişlerin öne doğru hareket ettirilmesiyle kapatılabilir.
Diş Teli İçin Sağlam Diş Çekilir Mi?
Özellikle ortodontik tedaviye başlayacak olan yetişkin hastalar tarafından “Diş teli için sağlam diş çekilir mi?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Diş çekimi dişlerin ve ağız yapısının çok daha düzgün görünebilmesi adına gerçekleştirilir. Örneğin; gömük dişler ya da yirmilik dişler çenede bir sıkışıklık oluşturuyorsa diş çürük olmasa dahi çekim gerçekleştirilebilir.
Hastaların genellikle çürük olmayan dişlerinin çekilmesi konusunda endişe yaşadıkları bilinir. Ancak dişlerin estetik bir görünüme kavuşturulabilmesi adına buna ihtiyaç duyulabilir. Aksi takdirde tedavinin ardından dişler düzelmiş olsa dahi yeterli alan bulunmadığı için dişlerde yeniden bozulmalar meydana gelebilir. Bu uygulama, dişlerde oluşturulmuş olan estetik görünümün kalıcı bir hale getirilmesine yardımcı olur. Ancak unutulmamalıdır ki diş çekimi her hasta için ve her ortodontik tedavide gerekli görülmeyebilir.
Ortodontik tedavide diş çekimi hakkında daha detaylı bilgi almak için Eskişehir ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilir, güvenle gülümsemek adına ortodonti tedavisi sürecinizi başlatmak için randevu alabilirsiniz.