Ortodonti tedavisinde 20 yaş dişleri de önemli bir yere sahiptir ve ortodonti uzmanının detaylı değerlendirmesine ihtiyaç duyulabilir. 20 yaş dişleri basit cerrahi operasyonlar neticesinde alınabilir. Böylece ortodontik tedavinin ardından dişlerin yeniden bozulmasının önüne geçilebilir. Ağızda ortodontik problemler bulunuyorsa 20 yaş dişleri çekilmeden önce ortodonti uzmanına danışılması da önem taşır.
20 Yaş Dişi Nedir?
20 yaş dişleri, 3. büyük azı dişleri olarak da adlandırılırlar. Ağırlıklı olarak 17 yaş sonrası ağız içerisinde, en arka kısımda belirebilirler. Adı 20 yaş dişi olsa da hastalar 20 yaşına gelmeden önce de 20 yaş diş çekimi yapılabilir. 20 yaş dişleri aşağıdaki gibi 3 farklı şekilde değerlendirilebilir:
- Tam gömülü 20 yaş dişleri
- Tam sürmüş 20 yaş dişleri
- Yarı gömülü 20 yaş dişleri
Tam Gömülü 20'lik Diş Neden Çelilir?
Tam gömülü 20 yaş dişleri; alt çenede bulunan mandibular sinire komşuluğu olmadığı sürece çekilebilir. Bazı durumlarda ise ufak çaplı lokal operasyonlara ihtiyaç duyulur. Buna karşılık; mandibular sinire komşuluğu saptanan tam gömülü 20 yaş dişlerinde his kaybı nedeniyle operasyon yapılması önerilmeyebilir.
Gömülü Olmayan 20’lik Diş Çekimi
Tam sürmüş 20 yaş dişlerine ise genellikle müdahale edilmez ve yirmilik diş çekimi yapılmaz. En arkada konumlanan dişler oldukları için bu dişler, ilk etapta sorun teşkil etmeyebilirler. Buna karşılık, düzenli diş fırçalama işlemi yapılmadığı zaman bu 20 yaş dişleri hızla çürüyebilir. Ardından çürüme, bu 20 yaş dişinin hemen önünde yer alan 2. büyük azı dişine de sıçrayabilir.
Yarı Gömülü 20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?
Ortodontik tedavide 20’lik diş tipleri arasında en tehlikeli tür olarak yarı gömülü 20 yaş dişleri gösterilebilir. Bu dişlerde genellikle dişin çiğneyici yüzeyinin üstünde bir diş eti tabakası bulunur. Bu tabakaya diş eti kapüşonu ismi verilir. Bu kapüşon nedeniyle diş ve diş eti kapüşonu arasına sıklıkla gıda artıkları kaçabilir. Dolayısıyla hasta ağız hijyenini üst seviyede tutsa dahi iltihabi durumlarla karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda ise ilgili bölgede şişlik, ağrı, kanama ve koku gibi şikayetler meydana gelebilir.
20 Yaş Dişi Çekilmeli Mi?
20 yaş dişi ameliyatı öncesinde hastalar bu dişlerin çekilmesinin gerekli olup olmadığını araştırır. Ortodonti tedavisinde 20’lik diş mutlaka tedaviden önce değerlendirilir. Bu değerlendirmenin ardından çekimin gerekli olduğunun tespit edilmesi halinde 20 yaş diş çekimleri ağız, diş, çene cerrahları ve periodontoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilebilir.
Ortodontik tedavileri etkilemediği durumlarda ise 20 yaş dişleri tedavinin sonunda yeniden değerlendirilir. Bunun neticesinde de ortodontik tedavinin uzun dönem nüksünü de engellemek adına çekimleri düşünülebilir. Dolayısıyla ortodonti 20 yaş dişi çekimi noktasında detaylı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyar ve bu değerlendirmenin ardından hekim tarafından gerekli görülen işlem tespit edilir.
20’lik Diş Nasıl Çekilir?
20 yaş diş çekimi nasıl yapılır sorusu da hastaların yanıt aradığı sorular arasında yer alır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde yirmilik diş ameliyatı korkulan bir operasyon olmaktan çıkmıştır. Diş çekimi öncesinde gelişmiş görüntüleme teknikleri kullanılarak hekim tarafından detaylı bir muayene gerçekleştirilir. Dolayısıyla operasyon sırasında en az doku kaybıyla ve en kısa sürede işlem yapılabilir.
20 yaş diş çekimi sonrası hastalar günlük yaşamlarına devam edebilirler. Operasyonların büyük bir kısmı lokal anestezi ile maksimum 1-1,5 saatlik sürede gerçekleştirilebilir. 20 yaş dişi çekimi ve ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi almak üzere Eskişehir ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.