Teknolojinin gelişmesiyle beraber diş görüntüleme teknikleri bakımından farklı seçenekler ortaya çıkmıştır. Panoramik röntgen gibi görüntüleme teknikleri sayesinde dişlerdeki problemler daha kolay görülebilir ve böylece ortodonti tedavisinde daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Panoramik radyografi yönteminde alt ve üst çenedeki oluşumlar her detayına kadar incelenebilir. Genellikle uygulama, ilk muayenenin ardından gerçekleştirilir.
Panoramik Radyografi Nedir?
Panoramik radyografi en genel tanımıyla diş, dişi çevreleyen kemik yapısı ve çene ekleminin detaylı bir görüntüleme tekniğiyle değerlendirilebildiği bir radyografi çeşididir. Panoramik röntgen, diş hekimliğinin tüm dallarında kullanılır. Böylece üst çene, alt çene, dişler ve dişi çevreleyen dokular tek bir filmin üzerinden tetkik edilebilir. Uygulama sayesinde diş gelişimi, diş ve çene gelişimi anomalileri, diş ve çenenin yapısal ilişkisi ve çene eklemi pozisyonları incelenebilir.
Panoramik Radyografi Ne İşe Yarar?
Panoramik röntgen kullanılarak dişlerde çürük olup olmadığı, dişin kök ucunda lezyon bulunup bulunmadığı ve dişi çevreleyen kemiğin sağlıklı olup olmadığı rahatça incelenebilir. Ortodontik muayenelerde ağız içerisinde görünmeyen dişlerin, gömülü olup olmadığı konusunda da panoramik filmlerden destek alınır. Gömülü diş olması durumunda; tedavi başında çekilen panoramik film değerlendirilerek teşhis konulur ve dişin sürdürme aşamalarında da ilerlemenin görülebilmesi adına ara seanslarda kontrol radyografileri alınabilir.
Uygulamanın avantajları olarak öne çıkan noktalar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Geniş bir anatomik alan tek bir film üzerinden incelenebilir.
- Tek bir filmde alt ve üst çene, dişlerin pozisyonu ve birbirleriyle ilişkileri tetkik edilebilir.
- Pozisyonda kolaylık ve zamandan tasarruf sağlanır.
- Hastalar çok daha az radyasyona maruz kalır.
- Düşük maliyetlidir.
- Ağzını açamayan hastalar açısından kolaylık sağlar.
Bütün bu avantajları göz önünde bulundurulduğunda ortodonti tedavisinden çok daha başarılı sonuçlar alabilmek adına panoramik radyografiler, ortodontik tedaviye başlamadan önce mutlaka değerlendirilmelidir.
Panoramik Röntgen Nasıl Çekilir?
Panoramik röntgen işlemi için öncelikle hasta röntgen odasına alınır ve çenesi röntgen cihazının baş bölümüne yerleştirilir. Baş bölümünü ise ince bir aparat çevreler. Gerekli ayarlamaların yapılmasının ardından başın etrafında dönen cihaz tarafından alınan görüntüler bilgisayara iletilir. Bu sayede hekimin değerlendireceği görüntüleme işlemi tamamlanır.
Hastalar tarafından panoramik radyografi sürecinde ağrı olup olmayacağı da merak edilir. Ancak uygulama sırasında ve uygulama sonrasında hastalar herhangi bir ağrı hissi yaşamazlar. Bu nedenle hamilelik gibi uygulamaya engel teşkil edecek bir özel durumu olmayan hastalar rahatça çektirebilir.
Panoramik Röntgen Nerede Çekilir?
Eskişehir ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği’nde ortodonti tedavisi öncesinde panoramik radyografi hizmeti sunulur. Klinikte kullanılan yüksek teknoloji ürünü cihaz sayesinde hastaların kemik yoğunluğu tespit edilir ve kullanılacak olan radyasyon bu doğrultuda ayarlanır. Bu sayede hastalar, radyolojik film çekimi işlemi sırasında gereksiz radyasyona maruz kalmazlar.
Hastalığın erken teşhis edilmesi, zamanında önlem alınması ve tedavinin planlanması adına bu görüntüleme tekniklerinin önemi büyüktür. Bu nedenle hastaların tedavi öncesinde bu uygulamaları yaptırmaları tavsiye edilir. Sorunun çerçevesi, operasyonun boyutu ve tedavi öncesi ihtiyaçlar doğrultusunda değerlendirmek yapmak adına farklı görüntüleme tekniklerinden de yararlanılabilir.
Panoramik Radyografi Fiyatları
Uygulama fiyatları görüntüleme tekniğine, kullanılan aygıtlara ve hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi doğrultusunda oluşturulan tedavi planına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle panoramik röntgen fiyatları konusunda detaylı bilgi almak adına Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.