Ortodonti tedavisi öncesinde hastaların şikayetlerinin kaynağının doğru şekilde tespit edilebilmesi adına hekimler bazı görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Çene geriliği ya da çene ileriliği olan hastalarda mevcut durumun değerlendirilmesi ve ortodontik tedavinin planlanabilmesi adına sefalometrik radyografi uygulanır. Bu görüntüleme tekniği çerçevesinde problemin türüne göre anterior sefalometrik röntgen ve lateral sefalometrik röntgen yöntemlerinin birinden faydalanmak mümkündür.
Lateral Sefalometrik Radyografi Nedir?
Lateral sefalometrik radyografi hastanın profilinden çekilen bir radyografi türü olarak geçer. Bu radyografi çeşidi sayesinde hastanın alt ve üst çenesinin kafa kaidesine göre konumunun ideal olup olmadığı saptanır. Özellikle çene ileriliği ya da çene geriliği şikayeti bulunan hastalarda ortodonti tedavisi öncesinde bu radyografi türünün incelenmesi gerekir. Sefalometrik radyografi çeşitleri aşağıdaki şekilde ikiye ayrılır:
- Lateral sefalometrik radyografi
- Anterior sefalometrik radyografi
Sefalometrik Röntgen Neden Çekilir?
Büyüme gelişiminin devam ettiği bireylerde ortodonti tedavisi planlaması yapılırken bu radyografi türünden destek alınır. Örneğin; alt çene ileriliği şikayetiyle gelen bir hastadan bu radyografi alındıktan sonra problemin alt çene ileriliğinden değil de aslında üst çene geriliğinden kaynaklandığı kolayca saptanabilir. Bu durum da tedavinin doğru şekilde planlanmasına yardımcı olur. Bu teşhisin doğru şekilde yapılması büyük önem taşır. Çünkü alt çene ileriliği ile üst çene geriliğinin ortodontik tedavi yaklaşımları birbirinden bütünüyle farklıdır.
Bir diğer sefalometrik radyografi çeşidi de anterior sefalometrik radyografidir. Bu radyografi türünde ise çene darlığının derecesi ve çene darlığının kökeni tespit edilebilir. Çene darlıkları dişsel ve çenesel olmak üzere iki farklı kökene dayanabilir. Benzer şekilde bu iki çene darlığı çeşidinin de tedavileri birbirinden bütünüyle farklıdır ve farklı tedavi planlamaları oluşturulur.
Sefalometrik röntgen ile dişlerin birbirleriyle olan ilişkisi, çenenin kafa ve dişlerle olan ilişkisi, yumuşak dokuyla kafa kemikleri ilişkisi ve dişlerle alt ve üst çene ilişkisi incelenebilir. Bu radyografi çeşidi sayesinde temporomandibular eklem sorunları, yanlış diş hizalanmasının sebepleri ve şüpheli diş ya da çene kırıklarının teşhisi sağlanabilir.
Lateral Sefalometrik Röntgen Nasıl Çekilir?
Sefalometrik film çekerken görüntü algılayıcı hastanın midsagittal düzlemine paralel şekilde konumlandırılır. Aynı zamanda x-ray röntgen ışınının kaynağı görüntü algılayıcının karşısında yer alır. Böylece kafa kemikleri ve yumuşak dokular; ön, arka ve yan pozisyonlardan sefalometrik grafi içerisinde görüntülenebilir.
Sefalometrik radyografi genellikle ortodonti tedavisi gereken hastalar için uygulanır. İdeal konumdan alınan görüntülerle gerçeğe oldukça yakın grafiler elde edilebilir. Tedavi planlaması öncesinde incelenecek bu görüntüler sayesinde diş yapıları kökleriyle beraber analiz edilebilir. Sefalometrik röntgen ile alt ve üst çene tüm ayrıntılarıyla görüntülenebilir.
Ortodontik tedavi öncesinde tedavinin sağlıklı şekilde planlanabilmesi adına bu radyografi çeşidi hem hastaya hem de hekime çeşitli avantajlar sağlar. Bu radyografi türü, farklı problemlerin erken teşhis edilebilmesi adına da yararlı olur ve tedavi öncesinde hekime fikir verir. Çene, diş, kafa kemikleri ve yumuşak doku profilinin ilişkisinin incelenmesini sağlamasının yanı sıra tümör oluşumlarının, çürüklerin ve gömük dişlerin tespit edilmesi konusunda da yardımcı olabilir.
Lateral Sefalometrik Röntgen Fiyatları
Ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği Eskişehir’de anterior ve lateral sefalometrik röntgen çeken yerler arasında bulunur. Klinikte hastalara anterior ve lateral sefalometrik radyografi hizmeti sunulur. Lateral sefalometrik röntgen fiyat bilgisi için Eskişehir ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.