Çapraşık dişler hastalarda hem fiziksel hem de psikolojik olarak bazı olumsuz durumlara sebep olabilir. Dolayısıyla ortodonti tedavisi ağız ve diş yapısında problemler olan hastalar için oldukça önemlidir. Özellikle kötü bir kapanışta dişin yüzeyinde aşınma, çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlarda zorlanma ve dişi destekleyen diş eti ve kemik yapılarında fazla stres meydana gelebilir. Bu sorunlar tedavi edilmedikleri takdirde zaman içerisinde daha ciddi bir hale gelebilir ve ilerleyen dönemde çok daha komplike tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle her yaştaki birey için ortodonti tedavisi büyük bir önem taşır.
Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Önceleri ortodontik tedavinin yalnızca çocuklarda uygulanabileceği görüşü hakim olsa da günümüzde ortodontik tedavi gören hastaların yüzde 30’unu erişkin bireyler oluşturur. Bu nedenle ortodonti tedavisinin her yaştaki birey için mümkün olduğunu söylemek mümkündür.
Aynı zamanda sağlıklı bir kapanış 16 yaşında olduğu gibi 60 yaşında da hastalar için önemlidir. Dolayısıyla ortodonti uzmanı tarafından yapılan muayenenin ardından eğer ortodonti uzmanı farklı bir engel teşkil eden durum görmek ise tedavi her yaştan hastaya uygulanabilir. Sağlıklı olan dişler her yaşta istenilen şekilde hareket ettirilebilir.
Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mı?
Ortodonti tedavisi için herhangi bir yaş sınırı bulunmaz. Bu nedenle her yaştan hastaya tedavi uygulanabilir. Ancak ileri yaşlarda tedavinin erken dönem tedaviye göre daha uzun sürebileceğini de unutmamak gerekir. “Ortodonti tedavisi kaç yaşına kadar yapılır?” sorusuna yanıt olarak belirli bir yaştan bahsetmek mümkün olmasa da tedavinin süresi ve planlaması bakımından ileri yaşlarda farklı senaryolar oluşturulabilir. Bunun için hastaların mutlaka bir ortodonti uzmanı ile görüşmesi gerekir.
Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Ortodonti tedavisinin ve diş teli uygulamasının uygulanmasını engelleyebilecek spesifik bir durum bulunmamakla beraber en doğru yönlendirmeyi yine ortodonti uzmanı yapacaktır. Dolayısıyla hastanın ortodonti tedavisine uygun olup olmadığını öğrenmesi için bir ortodonti uzmanına başvurması ve muayene olması gerekir.
Diş Teli Neden Takılır?
Diş telinin uygulanmasına ihtiyaç duyulan farklı durumlar olabilir. Bu durumlardan birkaçı aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Dişlerin çapraşık olması
- Ağızdan nefes alınması, sağlıklı bir kapanışın bulunmaması ve horlama ya da ağzı açık uyuma gibi problemlerin olması
- Çene bozuklukları, alt çene ile üst çenenin orantısız olması
- Dişler arasında boşluk bulunması
- Dişlerde diziliş bozukluğu bulunması
- Dişlerde üst üste binme ya da dönme sorunu olması
- Estetik problemlerin akside hijyen sağlanması konusunda sorunların olması
Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Başlar?
Hastalar ve ebeveynler tarafından “Ortodonti tedavisi kaç yaşında başlar?” sorusu da sıklıkla sorulur. American Association of Orthodontics (AAO) tarafından çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik kontrolden geçmeleri önerilir. Çünkü bu yaşlardayken yani henüz ağızda süt dişleri bulunuyorken ortodonti uzmanı tarafından çocuğun çene ve diş gelişimindeki sorunlar kolayca tespit edilebilir.
Anormal bir durumun tespit edilmesi halinde ortodonti soruna müdahale erkenden yapılabilir ve tedavi süreci çok daha kolay ve çok daha kısa sürede gerçekleştirilebilir. Aksi takdirde ileri yaşlarda daha komplike ve daha maliyetli tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Ortodontik hastaların aktif tedavileri genellikle 9 ile 14 yaşları arasında başlar. Böylece iskeletsel bozukluklar da çocuğun büyüme dönemi henüz bitmeden giderilebilir.
Eskişehir’de yaptıracağınız ortodonti tedaviniz hakkında detaylı bilgi almak için Eskişehir ortodonti uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilir, güvenle gülümsemek adına ortodontik tedavi sürecinizi başlatmak üzere randevu alabilirsiniz.