İlk ortodontik muayene çocuk hastalarımızda 1.azı ve üst ön 4 dişinin sürdüğü 6-7 yaş itibarıyla yapılmalıdır. Sonrasında hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla periyodik muayenenin devam ettirilmesi büyük önem arz etmektedir.
Ortodonti uzmanı 5 yıllık diş hekimliği fakültesi eğtimini başarı ile tamamladıktan sonra en az 4 yıl sadece ortodonti alanında fakültelerde teorik ve pratik eğitim alarak uzmanlığını tamamlamış, ve ortodonti alanında tamamen yetkin kişilere verilmiş sıfattır.
Ortodontik sorunlar genetik kaynaklı olabildiği gibi zararlı alışkanlıklar sebebiyle de gelişebilmektedir. Örneğin annenin genlerinden alınan dar çene ve babadan alınan iri diş genleri ile diş çarpıklığı oluşabilmekte, parmak emme, kalem ısırma gibi zararlı alışkanlıklar ile de çene ve dişlerde istenmeyen durumlar gözlemlenebilmektedir.
Ortodontik tedaviler diş ve çene sıkıntısının durumuna bağlı olarak en erken 7 yaş civarı başlatılmaktadır. Çene sorunu olmayan hastalarımız için diş teli tedavisine başlamak için genellikle bütün süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerinin sürmesini bekleriz ki bu dönem yaklaşık olarak 12 yaş civarına denk gelmektedir. Erişkin bireylerde ise diş, dişeti ve dişi çevreleyen kemik dokusu sağlığı yerinde birçok tedavi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Bu sorunun kesin cevabını öğrenebilmek için çocuğunuzu bir ortodonti uzmanına muayeneye götürmelisiniz. Yine de ağız içi kontrolü sağlamak adına üst dişlerin, alt dişleri kutu kapağı gibi örtmesi gerekmektedir. Bu görüntünün olup olmadığı ağız içerisi incelenerek değerlendirilebilir.
Evet çok önemlidir. Ağız içerisindeki süt dişleri çenenin genişliğini korumamızı sağlayan doğal yer tutucu görevi görmektedir. Bu sebeple erken yaşlarda yaşanabilecek erken süt dişi kayıpları veya diş çürükleri sonrasında sürmesi gereken daimi dişlerin yerlerini riske atabilir. Bu sebeple süt dişlenme döneminde de düzenli diş hekimi kontrolleri büyük önem arz etmektedir.
Ortodontik tedavilerde özellikle braketler takıldıktan sert şeylerin yenilmemesi çok önemlidir. Tedavi esnasında da mutlak suretle özenli bir şekilde dişler hekiminizin önerdiği şekilde fırçalanmalıdır. Ortodontik tedaviniz sırasında dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili ayrıntılı bilgiye; www. akinpisiren.com adresinde bulunan ortodontik tedavi sırasında uyulması gereken kurallar sekmesinden ulaşabilirsiniz.
Görünmeyen diş telleri lingual ortodontik tedavi olarak adlandırılır. Ağız içerisinden ölçü alındıktan sonra ölçüleriniz yurt dışında bulanan teknisyenlere gönderilir ve kişiye özel olacak sekilde braketler ve teller dizayn edilir. Yurt dışı kaynaklı bir işlem olması sebebiyle maliyetli bir yöntemdir.
Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi özellikle son dönemde gündem olan bir konudur. Günümüzde diş telleri kullanılmadan sadece plaklarla diş düzeltimi gerçekleştirilebilir. Ağız içinden alınan ölçüler yurt dışına gönderilir ve tedavi sonuna kadar kullanılacak bütün plaklar hazırlanarak kliniğe gönderilir. Hekiminiz de belirli aralıklarla sizi çağırarak plak değişim programınızı ayarlar. Özellikle son dönemde şeffaf plak üretim markası olarak İnvisalign sistemi öne çıkmaktadır. Kliniğimizde Invisalign sistemi uygulanmaktadır.
Hayır değildir. Telleriniz takılırken ağrınız olmaz. Herhangi kanatıcı bir işlem de yapılmaz. Fakat teller takıldıktan birkaç saat sonra hafif bir sızlama olabilir. Bu sızlama birkaç saat azalarak devam edebilir. Tedaviye başlarken hekiminizin size tavsiye ettiği ağrı kesiciyi gerektiğinde kullanarak bu sızlamaların önüne geçilebilir.
Diş telleri kendi içinde kısaca 3’e ayrılmaktadır. Porselen braketler estetiktir fakat sürtünme sebebiyle tedaviyi bir miktar uzatabilirler. Kapaklı braketler barındırdıkları kapak sistemi sayesinde tedaviyi birkaç ay kadar kısaltabilmektedirler. Standart metal teller ise kliniğimizde de birçok hastamıza uyguladığımız optimum braketlerdir. Özellikle zorlu vakalarda standart metal teller tercih edilmelidir.
Bu sorunun belirli bir cevabı yoktur ama şiddetli çenesel bozukluk olmadığı müddetçe süt dişlerin dökülüp, daimi dişlerin sürdüğü 12 yaş civarı ortodontik tedavi için uygundur. Bu yaş sonrasında da bireyin ağız hijyeni uygun ve dişlerin çürük anlamında ciddi sorunları yok ise ortodontik tedaviler güvenle başlatılabilir.
Ne yazık ki evet. Özellikle çenede yeterli yer bulunmayan çapraşık diş vakalarında dişleri aşındırıp hassasiyet yaratmaktansa genellikle köpek dişlerinin bir arkasında bulunan birinci küçük azı dişleri çekilerek ağızda kalan diğer dişler için gerekli olan yerler sağlanır. Ortodontik tedaviniz sonunda da diş çekimi yapılan bölgedeki boşluk tamamen kapatılır.
Diş röntgenleri hekimin hastasını ilk muayene ettiğinde mutlaka bulunması gereken bir araçtır. Hekim ağız içini muayene ederek görebilir fakat diş köklerinde bir sorun olup olmaması tedavi başında yapılan planlama aşamasında birçok kriteri değiştirebilir. Hatta bazı durumlarda diş kökleri ve kemiğin tedavisi yapıldıktan sonra ortodontik tedaviye başlamak daha uygun olabilmektedir. Kliniğimizde kullanılan diş röntgen cihazı son teknoloji ürünü olup, yaydığı radyasyon oranı piyasadaki diğer cihazlara oranla anlamlı derecede düşüktür.
Evet. Ortodontik tedavi olacak birey 18 yaşının altındaysa ve diş problemi belirli bir seviyenin üzerindeyse velisinin başvurusu ile devlet desteğine başvurabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için web sitemizde bulunan “Ağız ve diş tedavisinde devlet desteğinden nasıl yararlanılır?” isimli blog okunabilir.
Ortodontik tedaviler, ortodonti uzmanları tarafından uygulanan kişiye özel ve uzun süren tedavilerdir. Bu sebeple maliyetleri ilk etapta hastaların ve velilerin gözünü korkutabilmektedir. Tedavi için belirtilen ücretler genellikle tedavi süresince kısım kısım ödenerek tedavi maliyetinin etkisi minimuma indirgenmektedir.
Ortodontik tedavilerde yapılan mekaniğe göre görüşme aralığı 1 hafta ile 2 ay arasında değişmektedir. Fakat rutin bir ortodontik tedavide tel değişimi için ideal süre çocuk ve gençlerde 4-5 hafta, erişkin bireylerde 5-6 hafta arasıdır.
Büyüme gelişimini tamamlamış şiddetli iskeletsel bozukluğu olan bireylerde (alt çene ileriliği, alt çene geriliği vb.) sadece diş teli tedavisi yeterli sonuç vermemektedir. Bu bireylerde diş teline ilaveten genellikle tedavinin 4. çeyreğinde gerçekleştirilen bir ameliyat gerekmektedir. Bu ameliyat genel anestezi altında kapsamlı bir işlemdir. Bu operasyon ve tedavinin tam kapsamlı fakülte hastanelerinde yapılması önerilir.
Kliniğimizde bitirilen ortodontik tedaviler sonrası alt ve üst ön dişlerinizin arkasına sabitleyici teller takılmakta, aynı zamanda alt ve üst çenedeki dişleriniz için sabitleyici şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Böylelikle size uygulanan ortodontik tedavinin ömürlük olması hedeflenmektedir.
Diş telleri ilk takıldığında dudağın önde konumlanmasına bağlı bir iki gün konuşmada sıkıntılar yaşanabilse de birinci haftanın sonunda konuşma tamamen normale dönmektedir.
Diş telleri takıldıktan sonra hekiminizin size tavsiye ettiği şekilde dişlerinizi fırçalamaz ve ağız bakımınıza gereken önemi göstermezseniz dişlerinizde bir süre sonra kalıcı opak renkli beyaz ve kahverengi alanlarla karşılaşılabilir. Ağız hijyenini tedavi boyunca yüksek tutmayan hastalarda diş çürümelerinden ziyade bu şekilde çürük öncesi dediğimiz kalıcı lekelenmeler gözlemliyoruz.
Ortodontik tedaviler diş hekimliğinin diğer dallarından farklı olarak düzenli takip gerektiren tedavilerdir. Diş hekimliği fakültelerinde diş hekimi adayları bu sebeple kapsamlı bir ortodonti bilgisi alamamaktadırlar. Bu sebeple ortodonti mekaniklerinin öğrenilebilmesi için en az 4 yıllık eğitim süreci zorunlu görünmektedir. Her ne kadar kanunen diş hekimlerinin ortodontik tedavi yapmaları konusunda bir engel bulunmasa da bu tedavilerin ortodonti uzmanları tarafından yapılması hastanın yararına olacaktır.
Dişlere takılan braketler dudak ile temasta oldukları için özellikle basketbol, karate gibi diğer insanlarla temasın sık olduğu sporlarda mouth guard (ağız koruyucusu) kullanarak sportif aktivitelerini gerçekleştirebilirler. Böylelikle top veya dirsek benzeri yapıların çarpması sonucu yumuşak dokuların zarar görmesi engellenmiş olacaktır.
Ortodontik tedaviniz ağız içindeki dişlerin çapraşıklık mikatarı, yaşınız ve uygulanacak mekaniğe göre farklılık gösterebilir. Her bireyin kendine ait bir diş hareket hızı vardır ve bu hareket hızı ikiz kardeşler arasında dahi farklılık gösterebilmektedir. Ortodontik tedavi sürenizi hekiminiz sizi muayene ettiğinde yaklaşık olarak sizinle paylaşabilir.
Hayır. Üst çenede dişlerinize takılan telin ortasında 3 adet, alt çenede dişlerinize takılan telin ortasında 1 adet siyah şerit bulunmaktadır. Bu şeritler hekiminizi hata yapmaktan koruyan güvenlik çizgileridir. Böylelikle alt ve üst çene tellerinin birbiri ile karışması engellenir.
Hayır. Randevunuza gelmenizden 1 gün öncesinde olsa dahi uçuk çıkarmanız durumunda lütfen kliniğimizi arayarak randevunuzu ileri bir tarihe erteleyiniz. Böylelikle uçuk virüsünün klinikte kullanılan ekipmanlara bulaşmasının önüne geçilmiş olacak, klinik personeli ve diğer hastalarımızın sağlığını korumuş olacaksınız.
Alt çene ağız içerisine takılabilen aygıtlar ile erkeklerde 13-14 yaşlarına kadar, kızlarda ise 11-12 yaşlarına kadar ameliyat gerektirmeksizin öne alınabilmektedir. 18 yaş sonrasında ise alt çene sadece ameliyat ile öne alınabilmektedir.
Alt çene ileriliği çocukluk döneminde ağız dışından takılan aygıtlar ile büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Alt çene ileride gibi görünse de bazı vakalarda üst çene geride olabilmektedir. Yine bu vakalarda da ağız dışı aparey kullanımı ile üst çene öne alınmakta ve ağız dışı görüntü düzeltilebilmektedir. 18 yaş sonrası alt çene ileriliği sadece ameliyat ile düzeltilebilmektedir.
Ortodontik tedavilerde lastik uygulaması neredeyse ortodontik tedavi gören her hastada uygulanan bir tekniktir. Lastik takımıyla çene ilişkileri düzeltilmekte ve daha sıkı bir kapanış oluşturulmaktadır. Sıkı bir kapanış ortodontik tedavi sonunda dişlerin nüks etmesinin engellenmesi amacıyla olmazsa olmazlardandır. Hekiminizin size önerdiği lastiği belirtilen sürelerde takılması büyük önem arz etmektedir.
Üst çene darlıkları süt dişlenme döneminde hareketli aygıtlarla, 12 yaş sonrasında daimi döneminde ise sabit aygıtlar ile gerçekleştirilebilmektedir. 18 yaş sonrası üst çene sadece SARPE adı verilen cerrahi bir ameliyat ile genişletilebilmektedir.
Kliniğimizde hizmet verdiğimiz diş teli ve şeffaf plaklarla gerçekleştirilen ortodontik tedaviler hakkında ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.