Bireylerin hem estetik kaygılar nedeniyle hem de fiziksel şikayetleri sebebiyle başvurduğu tedavi yöntemlerinden bir tanesi Eskişehir’de ortodonti tedavisidir. Tedavi ile dişlerdeki çapraşıklık giderilir ve çenedeki uyumsuzluk düzeltilir. Bu sayede estetik beklentiler karşılanırken aynı zamanda ileride ortaya çıkabilecek diş eti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemler önlenebilir. Tedavi sayesinde çiğneme ve konuşma fonksiyonları da düzeltilebilir. Ortodonti Eskişehir tedavisi hastaların ağız ve diş sağlığını iyileştirmesinin yanı sıra kişinin öz güvenine de katkıda bulunur.
Ortodonti Nedir?
Ortodonti, dişlerde ve yüzeyde bulunan düzensizliklerin teşhis edilmesi, önlenmesi ve tedavi edilmesini kapsayann diş hekimliği dalıdır. Kelime anlamı “düzgün diş”e karşılık gelse de yalnızca bununla sınırlı kalınmaz. Yüzdeki ve çenedeki gelişim bozukluklarının giderilmesi de amaçlanır. Tedavinin temel amacı iyi bir kapanış sağlamaktır. Bunun için de düzgün sıralanmış olan dişlerin çenedeki dişlerle uyumlu olması gerekir. Isırma, çiğneme ve konuşma eylemleri iyi bir kapanış ile kolay hale gelir.
Uygulanan tedavi sayesinde ağız sağlığı geliştirilir ve kişinin özgüveni büyük ölçüde artar. Tedavi sonucunda ideal görünüme sahip olmayan ve istenen konumda bulunmayan diş yapısı ve çene yapısı düzeltilmiş olur. Ortodonti tedavi sürecinizle alakalı bilgi almak için buraya tıklayarak Eskişehir Ortodonti Uzmanı Akın Pişiren’den detaylı bilgi alabilir ve hem sağlıklı hem de estetik dişlere sahip olmak için ilk adımı atabilirsiniz.
Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır?
Ortodontik tedavi ile dişler; hareketli aparey, fonksiyonel aparey, ağız dışı aparey, şeffaf plak ya da sabit braket gibi aygıtlar kullanılarak ağız içerisinde hareket ettirilir. Çene hareketleri için de ergenlik döneminden önce ve erişkin dönemde farklı yöntemler uygulanır. Ergenlik döneminden önce bu tedavi için sabit ya da hareketli aygıtlar kullanılırken erişkin dönemde ortognatik cerrahi adı verilen, ortodontist ile ağız, diş ve çene cerrahının birlikte gerçekleştireceği bir tedavi planlanır.
Ortodonti Eskişehir tedavisi ile bu tedavi sürecine başlayacak olan hastalar, genellikle “Tedavi ne kadar sürer?” ve “Diş teli kaç ay kalır?” gibi soruların yanıtını merak eder. Öncelikle bu tedavilerin uzun süreli ve takip gerektiren tedavilerden olduğunun bilinmesi gerekir. Hastalar ağırlıklı olarak dişlerindeki dizilimden şikayetçi oldukları için ortodonti uzmanlarına başvuruyor olsalar da bu süreç içerisinde sorunların teşhisine bağlı olarak çene ileriliği, çene darlığı ve çene geriliği gibi problemlerin düzeltilmesi de bu tedavi sürecinin bir parçası haline gelmek durumunda olabilir. Bu nedenle ortodonti doktorları ile iletişime geçildiğinde öncelikle hastanın şikayeti dinlenir, sonrasında sorun teşhis edilir ve ardından tedavi süreci planlanır. Süreçle alakalı detaylı bilgi almak üzere Eskişehir Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren ile iletişime geçmek için tıklayınız.
Tedavi başlangıcında hastalar ağırlıklı olarak ortodonti uzmanları tarafından aylık rutin kontroller için kliniğe davet edilir ve gerekli uygulamalar yapılır. Tedavinin ardından ise sorunların yeniden ortaya çıkmasını önlemek ve bu süreci takip etmek adına hastalar altı ayda bir kontrole çağrılır. Son yıllarda giderek yaygınlaşan şeffaf plak ile ortodontik tedavi, hastaların da tercih ettiği yöntemler arasında bulunur. Şeffaf plaklar ile gerçekleşen tedavi yöntemi ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Tedavinin gerekli görüldüğü bazı önemli durumlar vardır. Örneğin; çapraşık dişlerin temizlenmesi ideal dizilimdeki dişlere göre çok daha zordur. Bunun yanı sıra kötü kapanış durumlarında diş yüzeyinde aşınma ortaya çıkabilir, çiğneme, konuşma gibi eylemler zorlaşabilir ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında stres meydana gelebilir. Tedavi gerçekleşmediği takdirde, problemler zaman içerisinde artabilir ve sonraki dönemlerde normalden daha kapsamlı tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla tedaviye sorunun hissedildiği en erken dönemde başlanılmasının faydası büyük olur.
Özellikle çocukların 7 yaşından önce ortodontik kontrolden geçmelerinde fayda vardır. Bu sayede ortodonti uzmanı eskişehir tedavisi ile çocukların ağzında henüz süt dişleri varken çene ve diş gelişimiyle alakalı sorunları teşhis edebilir. Özellikle diş ve çene gelişiminde bir anormallik olduğu durumlarda, sorunun erken tespit edilmesi, tedaviyi çok daha kolaylaştırır. Böylece sonraki dönemlerde çok daha maliyetli ve komplike bir tedaviye ihtiyaç duyulmasının önüne geçilebilir. Bunların yanı sıra ortodontik tedavinin yalnızca çocuklar için olduğu yönündeki görüşler artık geçerliliğini korumamaktadır. Çünkü ortodontik hastaların yüzde otuza yakını erişkin bireylerdir. Sağlık bir kapanışa ve sağlıklı dişlere sahip olmak her yaşta önemlidir. Dolayısıyla bu tarz bir tedavi konusunda yaş; öncelikli kriterler arasında yer almaz.
Bozuklukların sebeplerine bakıldığı zaman yaygın olarak zamanından önce çekilen dişlerle ve çürük olarak ağızda kalan süt dişleri ile karşılaşılır. Bunun yanı sıra genetik olarak aktarılmış olabilecek iskeletsel problemler de sorunların nedenleri olarak tespit edilebilir. Soruna zamanında ve uygun müdahale yapıldığı takdirde ortodonti çene ameliyatına ihtiyaç duyulmadan da çene darlığı, üst çene fırlaklığı ve alt çene ileriliği gibi sorunlar çözülebilir. Geniz eti ve bademcik iltihabı gibi durumların varlığı halinde ise bir kulak burun boğaz uzmanı ile beraber tedavi süreci yürütülür. Öte yandan parmak emme, uzun süreli emzik ya da biberon kullanımı, kalem ısırma ve dudak emme gibi alışkanlıklar da diş yapısında bozulmaya neden olabilir. Özellikle günde en az 6 saat bu alışkanlıklar tekrarlanıyorsa diş ve çene yapısında etkisinin görülmesinden bahsedilebilir.
Ortodonti Tedavi Çeşitleri
Tedaviler farklı aygıtlar kullanılarak gerçekleştirilebilir ve bu yolla dişler düzeltilebilir. Erişkin hastalar genellikle tedavinin kısa sürede tamamlanmasını talep eder. Kısa tedavi yöntemleri arasında braketli sistemlerden olan kapaklı braket ve şeffaf plak sistemlerinden olan Invisalign tedavisi yer alır. Özellikle Invisalign tekniği uygulanan hastaların plaklarını düzenli olarak takmaları halinde tedavileri, braketli tedavilere göre daha kısa sürede tamamlanabilir. İdeal tedavi yöntemini belirleme konusunda; muayene olduktan sonra hekimin görüşlerini almak önemlidir. Kliniğimizde uygulanan tedavi çeşitleri şu şekildedir:
- Gömülü dişlerin sürdürülmesi
- Çene darlığı tedavisi
- Görünmeyen diş teli (lingual ortodonti)
- Kapaklı braketler (self-ligating sistem)
- Şeffaf plaklarla (telsiz) ortodontik tedavi
- Retansiyon tedavisi (pekiştirme tedavisi)
- Diş sıkma sorunu olan hastalar için gece plağı
- Spor aktivitesinde bulunan hastalar için ağız koruyucusu (mouthguard)
- Çene bozuklukları tedavisi
- Panoramik radyografi
- Lateral sefalometrik radyografi
- Ağız bakımı (diş ve diş eti bakımı)
- Erken dönem tedavi
- Erişkinler için ortodontik tedavi
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Tedavi, genellikle amaçlanan sonuca ulaşılana kadar sürer. Bir sene ile dört sene arasında sürebilen aktif ortodontik tedavi ortalama iki sene içerisinde tamamlanır. Buna karşılık bazı bireylerin biyoloji yapılarından kaynaklı olarak tedaviye diğer bireylerden daha hızlı veya daha geç cevap verebileceği unutulmamalıdır. Bunun yanı sıra önleyici tedaviler ya da erken tedaviler birkaç ay içerisinde sona erebilir. Tedavinin süresini etkileyebilecek çeşitli faktörler bulunur. Bunlar arasında şu faktörler listelenebilir:
- Sorunun şiddeti
- Hastanın tedaviye kooperasyonu
- Yüz ve çene yapısının büyümesi
- Dişlerin sağlığı
- Diş etlerinin sağlığı
- Diş ve diş etlerini destekleyen çene kemiğinin sağlığı
Eskişehir Ortodonti Kliğini Seçerken...
Ortodontik tedaviler günümüzde hem fonksiyon hem de estetik bakımından bir ihtiyaç özelliği taşır. Bu nedenle hastaların, tedavi görecekleri merkezi seçerken bazı kriterleri göz önünde bulundurmasında yarar vardır. Ortodontistin yanı sıra, kliniğin sahip olduğu ekipmanların ve ortodonti uzmanının özenli bir şekilde seçilmesi de önemlidir. Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği hakkında buradan detaylı bilgi alabilir ve Eskişehir Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Akın Pişiren’in özgeçmişini buradan inceleyebilirsiniz. Sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmak ve güvenle gülümsemek için ilk adımı atmak üzere randevu alabilirsiniz.
Tedavi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler
Diş teli Eskişehir’de bu tedaviye ihtiyaç duyan hastalar için kliniğimizde uygulanır. Tedavi öncesinde hastaların belirli noktaları bilmesi ve bazı kurallara uymaya hazırlıklı olması gerekir. Uyulması gereken başlıca kurallar şu şekildedir:
- Sert yiyecekler tüketmemelidir.
- Asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sert gıdalar ve asitli yiyecekler nedeniyle braketlerde ya da braketin dişe yapışmasını sağlayan materyallerde hasar ortaya çıkabilir.
- Kurallara uyulmadığı takdirde braket hasarı ya da kopması ortaya çıktığı zamantedavi süresi uzayabilir.
- Tedavinin ardından ağız hijyeni çok daha kolay sağlanabilir. Tedavi sonrasında ağız, diş ve diş eti bakımına, ağız hijyenine gereken özeni göstermek gerekir.
Tedaviden sonra hastalar çok daha kolay bir şekilde ağız hijyenlerini sağlayabilirken hastaların çiğneme konforlarının arttığı ve çene eklemlerine binen yüklerin azaldığı görülür. Tedavi sırasında uyulması gerekenlerle ilgili detaylı bilgileri görüntülemek için tıklayınız.
Eskişehir Ortodonti Fiyatları
Tedaviye başlamadan önce hastalar, Eskişehir diş teli fiyatları hakkında da bilgi almak isterler. Tedavi fiyatları sorunun şiddetine, uygulanacak tedavi şeklinde, tedavinin süresine, kullanılacak braketlere ve diş tellerine göre değişkenlik gösterebilir. Tedaviler, kişiye özel olarak planlanır ve uygulanır. Ortodonti tedavisi fiyatları ve diş teli fiyatları Eskişehir’de bu tedaviyi alacak olan hastalar için haklı olarak önemli bir kriter olsa da tedavi sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi, kurumun hijyen ve teknoloji standartları ve hekimin kalıcılığı gibi kriterler de önem taşır.
Ortodonti fiyatları 2021 yılı ücretleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için hekimle görüşmek en sağlıklı yöntem olur. Tedavi yöntemi ve fiyatlar, hastalar için kullanılacak malzemeye, tedavi süresine ve tedavi mekaniğine göre belirlenir. Tedavi sürecinizle alakalı tüm merak ettikleriniz için Dr. Dt. Akın Pişiren Ortodonti Kliniği ile iletişime geçebilir ve muayene randevusu alabilirsiniz. Randevu alma işlemini gerçekleştirmek için tıklayınız.
Diş Teli Kullanırken Diş Temizliği
Sabit diş teli kullanılırken dişlerden ve diş eti çizgisinden bakteri plağını etkili biçimde temizlemek ilk etapta hastalara zor görünebilir. Fakat zaman içerisinde alışkanlık kazandıkça bu işlem çok daha kolay bir hale gelir. Bu noktada bazı detaylara dikkat ederek işlem kolaylaştırılabilir. Uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:
- Her öğünden ve atıştırmadan sonra dişler fırçalanır.
- Elastik bantlar ve çıkarılabilir parçalar çıkarıldıktan sonra diş hekiminin önerdiği diş fırçalama yöntemi uygulanır.
- Diş fırçası diş etine 45 derece açı ile yaklaştırılır ve dişler ileri-geri kısa hareketlerle yumuşak bir şekilde fırçalanır.
- Her bir diş ortalama 10 saniye boyunca fırçalanır.
- Dişlerin çiğneyici yüzeyleri de mutlaka fırçalanır ve en arkadaki dişlere ulaşmaya da özen gösterilir.
- Diş tellerinin çevresi, ilk olarak yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru fırçalanarak temizlenir.
- Diş telleri yumuşak şekilde fırçalanır. Bu noktada diş tellerini veya braketleri kırmamaya / eğmemeye dikkat edilir.
- Floridli diş macunu ve yumuşak kıllı diş macunu tercih edilir.
- Diş arası fırçası kullanılır.