Sağlıklı diş etlerinin varlığından söz edebilmek için kendiliğinden veya diş fırçalama neticesinde kanama görülmeyen, açık pembe renge sahip, sıkı kıvamlı, şişlik bulunmayan ve diş yüzeyinde incelenerek sonlanan bir görünümü sağlıyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde diş eti hastalıklarının varlığından bahsedilebilir ve hekim tarafından tespit edilen sorunun bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Özellikle diş eti çekilmesi, hastaların en sık şikayet yaşadığı sorunlardan bir tanesidir.
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıklarının basit bir diş eti iltihabı ile başladığı belirtilebilir. En belirgin bulgusu ise diş eti bölgesinde kanama gözlenmesidir. Tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek diş etlerinde şişlik, kızarıklık, kanama ve çekilmeye yol açabilir. Öte yandan diş boylarının uzamasıyla dişler yer değiştirebilir ve diş arasında aralıklar oluşabilir. Dişlerin sallanmaya başlamasına da neden olabilen bu durumun akabinde ağız kokusu da ortaya çıkabilir. Özellikle sigara içen kişiler kanamayı daha az hissedebildikleri için bu durum hastalığın uzun bir süre fark edilmesini önleyebilir.
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri
Her bireyde diş yüzeyinde, diş aralarında ve diş ile diş eti birleşiminde yumuşak bakteri tabakası birikimi gözlenir. Bu tabaka birikimi uzaklaştırılmadığı zaman zararlı bakteriler giderek artar ve diş eti iltihabı, dişi çevreleyen kemiğin erimesi gibi sorunlara yol açabilir. Özellikle diş taşı üstünde daha fazla plak biriktiği için hastalıkların ilerlemesi de hız kazanır. Diş eti hastalıkları belirtileri arasında başlıca neden olarak mikrobiyal dental plak gösterilirken sigara, diyabet ve kalıtsal faktörler de risk olarak öne çıkar. Rahatsızlıkların belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Kanama
- Kırmızı, hassas ve şiş diş etleri
- Ağız kokusu
- Diş eti çekilmesi
- Dişten kolayca ayrılabilen diş etleri
- İltihabi akıntı
- Dişler arasında aralıkların meydana gelmesi, artması ve dişlerin sallanması
Diş Eti Hastalıklarının Başlıca Nedenleri Nelerdir?
Diş eti hastalıklarının başlıca sebebi bakteri plağıdır. Bunun yanı sıra çeşitli unsurların da diş eti sağlığını etkilediği söylenebilir. Diş eti hastalıklarının nedenleri arasında aşağıdaki konular gösterilebilir:
- Sigara kullanımı
- Ergenlik, hamilelik ve menopoz
- Diyabet vb. sistemik hastalıklar
- İlaçlar
- Stres
- Sağlıksız ve yetersiz beslenme
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Diş eti tedavisi için ilk olarak dişlerin üstündeki sert birikintiler hekim tarafından uzaklaştırılır. Benzer şekilde hastalığa yol açan plağın nasıl temizleneceği de hastaya gösterilir. Basit seviyedeki sorunlarda bu tedavi yöntemi tek başına yeterli gelebilir. İltihaplı, büyümüş ya da çekilmiş diş etlerinde ise hekim tarafından cerrahi işlemler uygulanır. Hastalığın boyutuna ve tedavi ihtiyacına göre dikişsiz, ağrısız ve kanamasız şekilde farklı tedavi yöntemleri hayata geçirilebilir. Tedavinin ardından belirli aralıklarla hasta kontrol edilir. Tedavinin başarılı olabilmesi için hastanın da temizlik, bakım ve kontrol gibi noktalarda sürece uyumlu bir yaklaşım göstermesine ihtiyaç duyulur.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
İnsanlar arasında yaygın olarak görülen bir diş problemi olan diş eti çekilmesi her yaşta ortaya çıkabilir. Pek çok kişi diş etlerinde çekilmenin olduğunu uzun süre anlamayabilir. Çünkü bu problem genellikle yavaş seyreder. Farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilen bu durum vakit kaybetmeden bir hekime görünmeyi ve tedavi edilmeyi gerektirir.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Rahatsızlığın en sık görülen belirtisi hassasiyettir. Bunların yanı sıra hastalarda aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkabilir:
- Diş etlerinde kanama
- Dişlerin olması gerekenden uzun gözükmesi
- Diş etlerinde kızarıklık
- Diş etlerinde şişkinlik
“Diş etleri neden çekilir?” sorusu da bu rahatsızlığı yaşayan hastalar tarafından sıklıkla sorulur. Diş eti çekilmesi nedenleri olarak periodontal hastalıklar, genetik etkiler, yanlış veya sert diş fırçalama, yetersiz ağız bakımı, hormonal değişiklikler, sigara, diş gıcırdatma ve diş sıkma ve çapraşık dişler gibi nedenler gösterilebilir.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş eti çekilmesi tedavisi; eğer rahatsızlık basit bir seviyedeyse bölgenin hekim tarafından derinlemesine temizlenmesiyle gerçekleştirilebilir. Bu süreçte hekim gerekli görmesi durumunda hastanın antibiyotik kullanmasını önerebilir. Rahatsızlığın daha ileri seviyede olması halinde ise diş eti ameliyatı gerçekleştirmek gerekebilir. Bu gibi durumlarda açık flep operasyonu, yönlendirilmiş doku rejenerasyonu ve yumuşak doku grefti gibi operasyonlar uygulanabilir. Uygulanacak olan cerrahi operasyon; hekim tarafından hastanın durumuna ve rahatsızlığın boyutuna göre belirlenir.